Korzyści z picia herbaty

Proces parzenia herbaty nie jest aż tak skomplikowany, ale opanowanie go zajmuje trochę czasu i wysiłku. Powstaje przez gotowanie wody na świeżych lub suszonych liściach rośliny zwanej Camellia sinensis. Pochodzi z Chin, ale obecnie jest uprawiany na całym świecie. Powstały napój jest aromatyczny, orzeźwiający i jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Oto niektóre z korzyści płynących z picia herbaty – zestaw herbat na prezent.

Polifenole zawarte w herbacie działają jako przeciwutleniacze, co pomaga chronić organizm przed wolnymi rodnikami chorobotwórczymi. Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda uważają, że picie herbaty bogatej w polifenole może obniżyć ryzyko chorób serca, udaru mózgu i cukrzycy typu 2. Może również obniżać ciśnienie krwi. Ale zawartość polifenoli w herbacie różni się w zależności od marki, przetwarzania i smaku. Dlatego ważne jest, aby przed wypiciem jakiejkolwiek herbaty skonsultować się z lekarzem.

Wielu pracowników służby zdrowia zaleca picie herbaty ze względu na jej właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Jednak nie wiadomo jeszcze, które rodzaje herbat mają najwięcej polifenoli. Niektórzy eksperci uważają, że herbata bogata w polifenole może zmniejszyć ryzyko różnych chorób. Wykazano, że zmniejsza ryzyko chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy typu 2 i przedwczesnej śmierci. Stwierdzono również, że obniża ciśnienie krwi. Ilość polifenoli w herbacie zależy od marki i metody przetwarzania.

Trwałość herbaty zależy od jej rodzaju. Czarna herbata ma dłuższy okres przydatności do spożycia niż zielona herbata. Herbaty kwiatowe mogą wystarczyć na jeden miesiąc, ale pu-erh jest lepszą opcją na całe życie, ponieważ poprawia się wraz z wiekiem. Aby przedłużyć okres przydatności do spożycia, herbatę należy przechowywać w hermetycznym pojemniku, z dala od światła i ciepła. Przy odpowiednim przechowywaniu herbaty czarne i oolong mogą zachować świeżość nawet przez dwa lata. W porównaniu z zieloną herbatą, zielona herbata ma tendencję do szybszego psucia się. Poza tym ciaśniejsze liście prochu strzelniczego mają dłuższy okres trwałości niż Chun Mee o otwartych liściach i zielona herbata.

Korzyści płynące z picia herbaty wykraczają poza proces jej parzenia. Badania pokazują, że może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę, obniżyć poziom cholesterolu i poprawić poziom cukru we krwi. Jest to również skuteczny napój przeciwzapalny. Jest również korzystny dla osób cierpiących na przeziębienia i grypę. Akupunktura może również sprawić, że organizm będzie bardziej wrażliwy na niektóre rodzaje herbaty. Podczas gdy niektóre zioła mogą powodować niestrawność, imbir jest doskonałym naturalnym lekarstwem na nudności.

Oprócz korzyści zdrowotnych wynikających z picia herbaty, polifenole są przeciwutleniaczami. Według naukowców z Harvardu herbata o wysokiej zawartości polifenoli jest cennym źródłem antyoksydantów. Oprócz zmniejszania ryzyka chorób, może również obniżać ciśnienie krwi i zwiększać poziom energii. To, czy herbata jest skutecznym przeciwutleniaczem, czy też nie, zależy od jej indywidualnego rodzaju i przetwarzania. Na przykład wysokiej jakości herbata ziołowa zawiera więcej polifenoli.

admin